De geneeskracht van honing

honinnn

Honing is misschien wel de gezondste zoetmaker die we kennen. Het is veel gezonder dan suiker. Je kunt honing gebruiken om vrijwel elk gerecht mee te zoeten. Nadeel van honing is dat als het te warm wordt de zoete smaak eraf gaat en de voedingsstoffen verloren gaan. Om deze reden mag honing nooit warmer worden dan 37 graden. Honing is een uitstekend antibioticum.

Medicinale werking is een mysterie

Vele medicinale eigenschappen van honing zijn nog steeds een mysterie voor wetenschappers. Artsen en onderzoekers kunnen wel vaststellen dát het werkt maar weten niet hóe het werkt. Vermoed wordt dat gezonde bacteriën verantwordelijk zijn voor de geneeskrachtige eigenschappen van honing, met name 6 verschillende soorten lactobacilli en 4 soorten bifidobacteria.

Rauwe honing

Honing is er in twee soorten, de doorzichtige honing en de cremeversie. Wanneer je honing lang laat staan gaat het kristalliseren en wordt het troebel. Je kunt deze troebele honing weer doorzichtig maken door er een beetje doorzichtige honing aan toe te voegen en het op een verwarming te zetten. Na een paar uur is de hele pot honing weer vloeibaar. Maak honing echter nooit warmer dan 37 graden. Alle belangrijke fytonutriënten verliezen hun werking als het warmer dan 37 graden is. Het heeft dus geen zin om honing in cakeproducten, koekjes of warme sauzen te doen. Honing moet je alleen ´rauw¨ eten om voordeel te hebben van de gezonde stoffen die erin zitten. Je kunt daarom over een cake zonder suiker honing doen, zodat de cake in honing gedrenkt wordt, zo maak je een natuurlijke cake zonder suiker.

Tegen darmkanker

Honing bevat enkele mineralen en vitaminen maar deze nutriënten maken nooit meer dan 2% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Dat is erg weinig. De gezondheid van een product is echter niet enkel af te meten aan het aantal vitaminen en mineralen dat het bevat. Honing bevat des te meer fytonutriënten. Er zitten veel voedingsstoffen in met ingewikkelde namen zoals caffeic acid methyl caffeaat, phenylethyl caffeaat en fenylethyl dimethylcaffeaat. Deze stoffen voorkomen darmkanker doordat ze enkele enzymen die daarvoor verantwoordelijk zijn uitschakelen.

Tegen virussen, bacteriën en schimmels

De belangrijkste medicinale eigenschappen van honing is dat ze als natuurlijk antibioticum werken. Niet alleen virussen maar ook bacteriën en schimmels kunnen worden tegen gegaan met honing. Dat was al langer bekend want in de traditionele geneeskunde werd honing op wonden gesmeerd om infecties te voorkomen. Honing wordt nog steeds als desinfecterend middel gebruikt, zelfs in ziekenhuizen.

Honing bij wonden

Een vrouw waarbij een kankertumor was verwijderd kreeg hele potten met honing op de wond gesmeerd omdat de arts van een ziekenhuis in Amsterdam, het AMC, zei dat dit het beste middel was om infecties tegen te gaan. Uit Israëlisch onderzoek blijkt dat het eten van honing het immuunsysteem dermate versterkt dat 32% van de kankerpatiënten er direct profijt van hebben. De athleten op de olympische spelen uit de Griekse oudheid gebruikten al honing om wonden sneller en zonder infectiegevaar te laten genezen Honing kan thuis, zonder tussenkomst van een arts, worden gebruikt tegen wonden die niet snel genezen of dreigen te infecteren.

Luchtweginfecties

Inwendige infecties aan de luchtpijp die leiden tot nachtelijk hoesten wat weer leidt tot slapeloosheid kan met honing uitstekend worden tegen gegaan. In een wetensschappelij onderzoek kregen patiënten, met name kinderen, of honing of een naar honing smakend medicijn waartussen op het oog geen onderscheid te maken was. Het bleek dat de mensen die honing slikten veel minder last van infecties hadden.

Honing beter dan zoetjes of suiker

Er is nog een reden waarom honing beter is dan zoetjes of suiker. In honing zitten antioxidanten welke ook de bekende welvaartsziekten, met name diabetes type 2, kunnen voorkomen. Diabetespatiënten hebben een goede tolerantie voor honing, meer dan voor sucrose.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.