Droge huid, wat is er aan te doen?

get-rid-of-dry-skin-on-face

Hoe werkt je huid?

De huid is het grootste orgaan van je lichaam en beschermt je lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals zonlicht, schadelijke stoffen, bacteriën en schimmels. Ook zorgt je huid voor het behoud van bepaalde stoffen in je lichaam, zoals water, eiwitten en mineralen. Je huid bestaat uit verschillende lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel.

De opperhuid is de bovenste laag van je huid en maakt voortdurend nieuwe huidcellen aan, die steeds weer een stukje opschuiven naar de oppervlakte van je huid. Deze vernieuwing van je huid vindt plaats in het onderste laagje van de opperhuid.

Het bovenste laagje van de opperhuid is de hoornlaag, dit is een beschermende laag die uitdroging voorkomt. Deze laag bestaat uit hoorncellen en vetten (lipiden) die de hoorncellen bij elkaar houden. Als er te weinig van deze vetten in de hoornlaag aanwezig zijn, is de huidbarrière verstoord. Je huid kan dan niet genoeg vocht vasthouden en stoffen van buiten je lichaam kunnen makkelijker binnendringen. Door het tekort aan vocht droogt je huid uit, waardoor deze ruw wordt en snel geïrriteerd raakt. Je kunt dan last krijgen van schilfers en kloofjes en je huid kan jeuken en pijn doen.

Wat is een droge huid?

Een gezonde huid bevat voldoende vocht en is in staat zelf vetten aan te maken. Deze huideigen vetten of oliën, worden lipiden genoemd. Lipiden bevinden zich in de bovenste huidlaag en beschermen je huid tegen uitdroging. Zonder deze vetlaag kan je huid namelijk geen vocht vasthouden.

Als je last hebt van een droge huid, bevat je bovenste huidlaag microscopisch kleine scheurtjes. De huidbarrière is beschadigd, waardoor je huid overmatig veel vocht verliest. Je huid is dan niet langer in staat om voldoende vocht vast te houden, waardoor deze uitdroogt.

Verschijnselen droge huid

Je huid wordt ruw, voelt strak aan en raakt snel geïrriteerd. Een droge huid heeft echter niet alleen een voelbaar nadeel, het is ook een risico. Stoffen van buitenaf kunnen makkelijk je huid binnendringen en schade aanrichten. Daardoor kan een droge huid soms vreselijk jeuken, pijn doen of ontstoken raken.

Wat precies de verschijnselen zijn bij een droge huid is afhankelijk van de ernst van de uitdroging. Als je huid mild uitgedroogd is, is je huid schilferig en rood van kleur. Bij ernstigere uitdroging kunnen er barstjes en pijnlijke kloofjes in je huid ontstaan.

Wat kun je zelf doen?

Huidverzorging
Een droge huid heeft een tekort aan huidvetten (lipiden). Je huid kan niet zonder deze beschermende vetlaag en daarom is het belangrijk reinigings- en verzorgingsproducten te gebruiken die dit tekort aanvullen. Kijk hiervoor in onze Forever Living Webshop.

Verder is het belangrijk om te letten op de aanwezigheid van parfum in verzorgingsproducten. Parfum kan namelijk zorgen voor irritaties en jeuk.

Overige tips 
Probeer direct contact met schadelijke- en huidontvettende stoffen zoveel mogelijk te mijden. Pas ook op met een te hete douche. Je huid droogt hierdoor alleen maar meer uit. Gebruik bij voorkeur een douche olie zonder parfum zodat je huid tijdens het douchen niet uitdroogt maar juist gevoed wordt.

Ga regelmatig naar de schoonheidsspecialiste en laat je goed adviseren. Bij YurtLife werken wij alleen met natuurlijke producten die de huid goed verzorgen. Uiteraard krijg je een advies op maat.

Ook een aanrader zijn de workshops over gezichtsverzorging bij YurtLife.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.