Herfstdip? Probeer lichttherapie met een daglichtlamp.

Bijna iedereen herkent de herfstdip wel; op een zonnige dag voelt u zich vrolijker en heeft u meer energie. Ons leven speelt zich echter grotendeels binnen af, waardoor we te weinig zonlicht tot ons krijgen. We sluiten ons dagelijks op in veelal slecht verlichte kantoorgebouwen en in onze vrije tijd hangen we uren voor de TV of surfen we op het internet. En als we vervolgens op een mooie dag in de vroege ochtenduren naar buiten gaan voor een lekkere strandwandeling verschuilen we onze ogen achter een donkere zonnebril.

We betalen hiervoor met onze gezondheid. De biologische klok van het lichaam raakt van slag en zal hierdoor op verkeerde tijden bepaalde stofjes in het lichaam aanmaken of juist niet aanmaken. Moeheid, somberheid, weinig energie, langer slapen en toch niet uitgeslapen wakker worden, zijn veel voorkomende klachten.

Zeker als in de herfst en winter de dagen ook nog eens korter en donkerder zijn, neemt het aantal mensen met gezondheidsklachten als het gevolg van te weinig licht toe. Men noemt dit verschijnsel ook wel herfstmoeheid, winterdip of winterblues. Dit zijn allemaal mildere vormen van SAD (Seasonal Affective Disorder) ofwel winterdepressie.

Met lichttherapie kunt u de biologische klok van het lichaam op een veilige en natuurlijke manier herstellen. Een belangrijk advies is om een goede lichttherapielamp met een korte dagelijkse behandelduur te kopen.

Ook in de lente en zomer

Naast een tekort aan voldoende daglicht kunnen er ook andere oorzaken zijn waardoor de biologische klok van het lichaam niet meer gelijk loopt met het normale dag – en nachtritme. Belangrijke oorzaken zijn leeftijd (pubertijd, menopauze, ouderen), nachtdiensten, het afreizen naar bestemming in de wereld waar de locale tijd afwijkt van het land van vertrek, trauma, ziekten en genetische aanleg. Dit betekent dat lichttherapie het hele jaar door kan worden ingezet. Dus ook in de lente en zomer! Met lichttherapie in de vroege ochtend worden enorme effecten behaald.

Lichttherapie helpt!

Iedereen voelt zich beter op een zonnige dag! Lichttherapie maakt gezien de aantoonbare effectiviteit en veiligheid onderdeel uit van de reguliere geneeskunde en wordt aanbevolen in officiële behandelrichtlijnen van Nederlandse artsen.

Ja, ik wil van mijn winterdip af!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.