Muggen natuurlijk bestrijden

Muggen-shutter-630

Muggen…Bijna iedereen heeft er wel last van, en woon je in de buurt van water dan is het alleen nog maar erger. We hebben al snel de neiging om ons in te smeren met allerlei vreemd ruikende zalfjes om de muggen uit de buurt te houden en meestal zijn dit niet de meest gezonde varianten.  Maar hoe voorkom je nu muggenbeten zonder direct naar chemische middelen te grijpen? Wil je toch bescherming op een natuurlijke manier dan zijn hier alvast enkele tips om muggen te bestrijden:

 • Muggen zijn vooral actief net voordat de zon opkomt en wanneer het begint te schemeren. Je kunt jezelf tijdens deze uren het beste beschermen door het dragen van een shirt met lange mouw,  een lange broek en sokken.
 • Houd deuren zoveel mogelijk dicht en gebruik horren voor de ramen. Werkt ook goed tegen motten
 • Om jezelf tijdens de nacht te beschermen is het verstandig een klamboe boven je bed te hangen. Je hebt dan misschien nog wel last van het gezoem maar je kunt in ieder geval niet meer geprikt worden.
 • Wil je de kans op muggen verkleinen in de buurt van je woning, dan kun je bepaalde planten neerzetten zoals goudsbloem, citroentijm, geraniums, basilicum of citrusplanten.
 • Muggen houden niet van een citroengeur. Een citronella kaars aansteken of een citroenplant in de vensterbank zetten helpt even, maar na een paar uren zijn de muggen aan de geur gewend en gaan ze weer prikken.
 • Probeer zoveel mogelijke broedplaatsen voor muggen te voorkomen, zoals stilstaand water in emmers, potten en vuilnisbakken.
 • Gebruik in deze tijd zo weinig mogelijk producten waar parfum in zit zoals shampoo, bodymelk en zeep. Mocht je hier niet zonder kunnen dan is het aan te raden producten te gebruiken zonder parfum.
 • Muggen hebben een hekel aan wind. Omdat ze zo licht zijn hebben ze last van luchtstromen en daardoor kunnen ze niet goed meer vliegen. Een ventilator aanzetten is dan ook een oplossing.
 • Muggen worden ook aangetrokken tot een zweetgeur, dus hoe schoner je bent hoe beter.

Muggenbult

Hieronder volgen nog enkele tips voor als je door een mug geprikt bent:

 • Wrijf met een doorgesneden ui over de muggenbult. De stof die voor de jeuk zorgt wordt door de zwavel in de ui geneutraliseerd.
 • Maak een katoenen doek nat met azijn en leg deze enkele minuten op de plek waar je bent gebeten.

In de natuur kun je ook planten vinden die de jeuk kunnen verminderen. Altijd handig wanneer je niets anders in de buurt hebt. Van de weegbree of de klimop kun je het blad kneden waarna je het over de bult kunt wrijven. De jeuk verdwijnt dan binnen enkele minuten. De weegbree groeit altijd in de buurt van brandnetels. Er zijn ook producten te koop op natuurlijke basis die de jeuk kunnen verlichten, zoals Aloë Vera gel.

Tip: Krab niet aan de muggenbult. Als  je dit doet stroomt er meer bloed naar de plek en daardoor gaat het nog meer jeuken.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.