Vrouw voelt zich vaker opgejaagd dan man

stress2De Nederlandse vrouw voelt vaker opgejaagd dan de man. Zelfs in haar vrije tijd is ze bezig met de wensen van anderen en vergeet zij zichzelf, blijkt uit onderzoek van het SCP.

Vrouwen hebben evenveel vrije tijd als mannen, ongeveer veertig uur in de week, maar ervaren meer tijdsdruk. Ze moeten hun aandacht verdelen tussen werk, zorg en huishouden. Maar het gaat verder dan een sterk gevoel van verantwoordelijkheid voor de kinderen of een opgeruimd huis.

Emotion work
Vrouwen houden ook in de gaten of iedereen zich wel prettig voelt. Ze organiseren dagjes weg voor het gezin, bespreken problemen met hun partner, gaan ‘s avonds nog even naar boven om bij hun kind te kijken dat zich sip voelde. Dit zogenaamde ’emotion work’ gaat ten koste van ontspanning, de tijd om echt te doen wat ze zelf willen”, zegt Wil Portegijs, onderzoeker van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Het SCP baseerde de conclusies op basis van een omvangrijk tijdsbestedingsonderzoek dat eens in de vijf jaar wordt herhaald. 1200 mensen tussen de 20 en 65 jaar is gevraagd 1 week lang elke tien minuten te noteren in een dagboek wat ze doen en met wie. Daarnaast interviewde het SCP 46 mannen en vrouwen over hun gevoel daarbij.

Activiteit
Veel vrouwen vinden het lastig om te ontspannen wanneer er nog dingen gedaan moeten worden in huis, meer dan mannen. Ze brengen ook meer vrije tijd door in aanwezigheid van de kinderen. ,,Ze worden vaker onderbroken in hun activiteit, omdat de kinderen om aandacht vragen. Zo gaf een vrouw aan dat zolang de kinderen nog niet in bed lagen, ze nog steeds het gevoel had ‘in functie’ te zijn”, aldus Portegijs.

Het gejaagde gevoel is een van de redenen waarom driekwart van de vrouwen nog altijd deeltijd werkt, en zelfs als de kinderen groter worden niet meer uren wil maken.  Ook alleenstaande vrouwen zonder kinderen voelen zich vaak opgejaagd, vermoedelijk omdat zij meer dan de vrijgezelle man tijd steken in het huishouden en sociale contacten.

Ruim een derde van de vrije tijd besteden beiden voor de tv of computer. Vrouwen steken meer van hun vrije tijd in sociale contacten, zowel buiten de deur als via telefoon of sociale media, wat volgens het SCP ook weer dat opgejaagde gevoel kan verklaren.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.