Zo creeer je de ideale vakantie

vakantiekaart-fijne-vakantie-zeeEen drie weken durende rondreis, relaxte strandvakantie of fijn weekendje weg: wat is nou de perfecte vakantie die én je gezondheid verhoogt én je uitgerust doet terugkeren naar je werk? Onderzoekers zochten het voor ons uit!

Verschillende psychologen en wetenschappers deden onderzoek naar de vraag hoe je een vakantie kunt creëren die én je welzijn verhoogt, je stress verlaagt én je uitgerust doet terugkeren naar je werk. De ideale vakantie, dus. Wat bleek? Langere vakanties zijn niet perse beter dan kortere. Ook is het een echte aanrader de vakantie te gebruiken om iets te doen wat je nog nóóit eerder gedaan hebt – zelfs als thuisblijver zijnde – en het allerbeste is om op het ‘hoogtepunt’ van de vakantie naar huis te gaan.

”Neem vaker een korte vakantie”

Psychologe Jessica Bloom is één van de wetenschappers die onderzoek deed naar het effect van vakantie. Ze belde zo’n 54 vakantiegangers op en vroeg hen naar hun gevoel tijdens de reis. Het resultaat was opvallend: de gezondheid en het welzijn van de mensen was duidelijk beter tijdens hun vakantie, dan dat normaliter het geval was. Bovendien beleefden zij de piek op de achtste dag. Dit zou volgens Jessica dan ook de ideale duur zijn om volledig van je vakantie te kunnen profiteren.

Jessica’s advies? Neem vaker een korte vakantie. ”Vakanties werken eigenlijk net als slaap. We hebben regelmatig herstel van ons werk nodig om gezond te kunnen blijven. Even weggaan zorgt ervoor dat we ons beter voelen, en uit verschillende onderzoeken is dan ook gebleken dat op reis gaan het risico op een hartaanval, depressie en stress doet verminderen.”

Anticiperen versus reflecteren

En dat is nog niet alles: óók de dagen voor en na de vakantie zijn van belang. Leaf van Boven, professor en psycholoog aan de University of Colorado, deed experimenten waarin het anticiperen op de vakantie werd vergeleken met het reflecteren achteraf. Het resultaat was opvallend: anticiperen of wat je wilt gaan doen leidt tot veel meer intensere en bevredigende emoties dan de herinnering aan de afgelopen ervaringen.

Nieuwe ervaringen

Psychologe Samanta Boardman deed ook onderzoek naar het effect van vakanties. Zij adviseert om nieuwe ervaringen aan te gaan en nieuwe plekken te bezoeken tijdens de vakantie. ”Wanneer we ergens al eerder geweest zijn, zien we niet meer wat er nieuw aan is. Mensen die altijd maar naar dezelfde plek gaan, zullen dan ook merken dat oude herinneringen sneller vervagen. En voor de thuisblijvers:  doe eens iets bekends op een onbekende manier!”

Vakantiegevoel behouden

Helaas houden de positieve effecten van een vakantie niet lang aan: normaliter niet langer dan een week. Zo werd in een onderzoek, gedaan onder 1000 Nederlanders, gevraagd naar hun geluksgevoel vóór en na de vakantie. Wat bleek? De vakantiegangers vermeldden een hogere mate van geluk vóór hun vakantie, vergeleken met de mensen die thuis bleven. Maar wat betreft het geluksgevoel na de vakantie, was het verschil nihil.

Tips

Tóch zijn er manieren om het vakantiegevoel langer vast te houden. Veel mensen baseren hun oordeel van de vakantie grotendeels op hoe het is geëindigd. Zorg er dus voor dat de dingen goed aflopen en maak van de laatste dag een knalfeest! Een andere manier is om je werk na de vakantie te verlichten. Vermijd dus overmatig werk en reserveer vrije tijd in de avonden. Wedden dat je vakantiegevoel nu wél langer aanhoudt?

Wat is volgens jou de ideale vakantie? Wij zijn benieuwd naar jouw mening!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.